
Vincent Ginis published this article in De Tijd.
Na AI komt AGI, artificiële intelligentie met de G van 'general'. In de VS houden ze er rekening mee dat de nieuwe technologie nog deze legislatuur werkelijkheid wordt. Waar zijn de Belgische plannen voor wat beter kan worden dan de mens?
We praten al decennia over artificiële intelligentie (AI), maar de G in AGI maakt een wereld van verschil. Ze staat voor 'general'. Het gaat niet om de zoveelste stap, zoals schaakcomputers, chatbots of slimme fotobewerkingen. Het gaat om AI die vrijwel elke cognitieve taak achter een computerscherm kan uitvoeren, op menselijk niveau of beter. Neem even enkele minuten om dat tot u te laten doordringen.
De essentie
De auteur: Vincent Ginis is professor wiskunde, natuurkunde en artificiële intelligentie aan de VUB en Harvard University.
De kwestie: Artificial General Intelligence - AI die elke cognitieve taak achter een computerscherm kan uitvoeren, op menselijk niveau of beter - komt eraan. Waarom heerst er dan een vreemde stilte over de misschien wel ingrijpendste wetenschappelijke en technologische revolutie?
Het voorstel: De Belgische overheid moet dringend werken aan scenario’s over de transities door AGI op het vlak van werk, onderwijs, economie en veiligheid. En ze moet investeren in eigen rekenkracht - chips.
ChatGPT maakt indruk, Midjourney maakt prachtige afbeeldingen en Sora maakt ons ongerust over deepfakes. Maar dat zijn slechts de voorlopers. AGI-systemen kunnen zelfstandig complexe documenten analyseren en produceren en nauwkeurige beslissingen nemen op basis van uitgebreide datasets. Denk aan juridische en financiële dienstverlening, softwareontwikkeling, beleidsvoorbereidend werk, voorraadbeheer, marketingstrategieën, wetenschappelijk onderzoek en journalistiek werk.
“Chips worden straks wat mondmaskers waren in 2020: schaars en strategisch noodzakelijk.”
De impact daarvan op de arbeidsmarkt en de samenleving zal diepgaand en breed zijn. Binnen afzienbare tijd zullen we geconfronteerd worden met fundamentele verschuivingen in hoe werk georganiseerd en gewaardeerd wordt. Sciencefiction? De grote techbedrijven verzamelen al massaal data om dat mogelijk te maken.
Stilte
'Science is the only news', zei de Amerikaanse schrijver Stewart Brand ooit. Maar toch heerst er een vreemde stilte over de misschien wel ingrijpendste wetenschappelijke en technologische revolutie.
Waarom die stilte? Ten eerste is er het ongeloof. Veel mensen zijn er niet van overtuigd, omdat hun ervaringen oppervlakkig of teleurstellend zijn. Ze denken dat AGI een zoveelste hype is en schuiven het onderwerp terzijde.
Daarnaast is er de onzekerheid. Zelfs wie er wel van overtuigd is, heeft moeite om concrete acties te bedenken. Want hoe bereid je je voor op iets dat alles - werk, onderwijs, economie, veiligheid - grondig kan veranderen? De onzekerheid leidt tot verlamming.
Tot slot is er de reputatieangst. ‘Serious people’ vermijden het onderwerp liever. AGI klinkt als sciencefiction waarmee niemand geassocieerd wil worden. Daardoor blijven discussies oppervlakkig, precies op het moment dat we diepgaande, strategische gesprekken nodig hebben.
Ook daarom is het interview van The New York Times-journalist Ezra Klein met Ben Buchanan, die speciaal adviseur voor AI van president Joe Biden was, deze maand zo bijzonder. De Amerikaanse overheid houdt er echt rekening mee dat AGI werkelijkheid wordt tijdens deze presidentsperiode van Donald Trump.
Belgisch regeerakkoord
In het Belgische regeerakkoord staat tientallen keren AI vermeld, steevast als middel om bestaande processen te versterken. Maar waar zijn de plannen voor de komst van AGI, een technologie die fundamenteler is dan vrijwel al het andere dat genoemd wordt? Waar blijven de scenario’s voor de transities op de arbeidsmarkt, economische herstructurering en veiligheid?
“Hoe bereid je je voor op iets dat alles - werk, onderwijs, economie, veiligheid - grondig kan veranderen?”
Ik heb geen zevenstappenplan hoe we dat aanpakken. Het enige wat voor mij echt vaststaat, is dat investeren in onze eigen rekenkracht essentieel is. Chips worden straks wat mondmaskers waren in 2020: schaars en strategisch noodzakelijk.
Mensen die AI intensief gebruiken voelen de vooruitgang bijna lichamelijk aan, als een steeds snellere hartslag. Ze weten hoe dichtbij AGI is. Maar al is de tijdlijn waarop AGI evolueert nog onzeker, kunnen we ons dan - zelfs mocht er maar 10 procent kans zijn dat de techno-evangelisten gelijk krijgen - veroorloven niets te doen?
Genoeg gepraat over AI. AGI komt eraan.