01/04/2025 // with Vincent Ginis // De Morgen
Article: U zag deze anime-beelden vast al opduiken, brengen zij OpenAI in de problemen? ‘Een belediging voor het leven zelf’
Een trouwalbum in The Simpsons-stijl of de aanslag op JFK in de animestijl van Studio Ghibli? Met OpenAI’s nieuwste beeldgenerator kan het allemaal. Maar is het bedrijf nu geen stap te ver gegaan met auteursrecht schenden?
14/03/2025 // By Vincent Ginis // De Tijd
Opnion piece: Vergeet AI, hier komt het revolutionaire AGI
We praten al decennia over artificiële intelligentie (AI), maar de G in AGI maakt een wereld van verschil. Ze staat voor 'general'. Het gaat niet om de zoveelste stap, zoals schaakcomputers, chatbots of slimme fotobewerkingen. Het gaat om AI die vrijwel elke cognitieve taak achter een computerscherm kan uitvoeren, op menselijk niveau of beter. Neem even enkele minuten om dat tot u te laten doordringen.
18/02/2025 // By Andres Algaba, Brecht Verbeken and Vincent Ginis // EOS Wetenschap
Article: Is Humanity’s Last Exam echt de ultieme beproeving van AI?
Heeft artificiële intelligentie echt overal een antwoord op? Om AI te blijven uitdagen, ontwikkelen computerwetenschappers voortdurend prestatietesten - die binnen no time weer ingehaald worden door nieuwe taalmodellen. Een nieuw ontwikkeld ‘examen’ moet AI tot het uiterste drijven: wint de mensheid die competitie?
15/02/2025 // by Vincent Ginis // De Standaard
Opinion piece: Is er nog íémand bekommerd om de gevaren van AI?
Toen Don’t look up uitkwam, vond ik dat een sterke film. Alleen jammer, dacht ik, hoe vaak de metafoor misbruikt zou worden in opiniestukken. En kijk, nu doe ik het zelf. In die film negeert de wereld een dreigende catastrofe omdat economische en politieke belangen zwaarder wegen.
28/01/2025 // by Vincent Ginis, Andres Algaba and Brecht Verbeken // De Standaard
Opinion piece: Hoe gaan we om met technologie die ons intellectueel voorbijstreeft?
Afgelopen week verscheen ‘Humanity’s Last Exam’. Een onderzoeksproject met een dramatisch klinkende naam, maar zodra je de details van die test begrijpt, besef je al snel dat die naam allerminst overdreven is. De test is het resultaat van een samenwerking tussen academici wereldwijd om vragen te ontwikkelen waar de huidige AI-taalmodellen het antwoord op schuldig blijven.
28/01/2025 // By Vincent Ginis // De Morgen
Article: Drie AI-experts: ‘Alsof concurrenten op zoek waren naar manieren om hun paarden te verbeteren, terwijl DeepSeek een auto uitvond’
De artificieel intelligente chatbot van de Chinese start-up DeepSeek evenaart de resultaten van zijn concurrenten voor een fractie van de prijs. Chipsmaker Nvidia krijgt klappen op de beurs en Amerikaanse techbazen maken zich zorgen. Maar is dit echt het spoetnikmoment voor AI?
23/09/2024 // By Vincent Ginis // De Tijd
Article: Maakt artificiële intelligentie universiteiten overbodig?
Waar AI-chatbots tot voor kort het niveau haalden van laatstejaars uit de humaniora, kan de nieuwste generatie redeneren als een doctorandus. Hoe vermijden universiteiten dat studenten de boel belazeren door artificiële intelligentie hun papers te laten schrijven? En fundamenteler: heeft het nog wel zin jongeren op te leiden in een discipline die hun AI-assistent sowieso al beter beheerst?
29/03/2024 // By Floriano Tori // Het Nieuwsblad
Article: Superpopulair, maar slechts een klein aantal kijkers zal snappen waar nieuwe Netflix-serie over gaat: wat is het ‘drielichamenprobleem’?
Laten we voor de duidelijkheid beginnen met het ‘tweelichamenprobleem’. Dat is een vergelijking die ons in staat stelt om te bepalen waar twee hemellichamen die onderling zwaartekracht uitoefenen op elkaar – zoals onze zon en de aarde – zich op een gegeven moment in de toekomst zullen bevinden.
07/03/2024 // By Floriano Tori and Vincent Ginis // Het Nieuwsblad
Article: “Schroom om over ChatGPT te spreken moet verdwijnen”: VUB nodigt studenten uit op sessies over AI
Artificiële Intelligentie is niet meer weg te denken in onze maatschappij. Ook in de academische wereld heeft de tool haar intrede gemaakt, maar daarbij duiken het laatste jaar alsmaar meer verhalen op over fraude. “AI wordt inderdaad momenteel geassocieerd met fraudeproblemen”, bevestigt ook professor wiskunde en AI Vincent Ginis (37).
30/11/2023 // By Vincent Ginis // De Tijd
Opinion piece: Bij ChatGPT's eerste verjaardag: kritiek en verwondering hoeven elkaar niet uit te sluiten
Beste ChatGPT, Gefeliciteerd met je eerste verjaardag. In je eerste jaar heb je de wereld danig veranderd. Dankzij jou is de authenticiteit van elke geschreven interactie voortaan verdacht. Of het nu gaat om de inzending van een studentenpaper aan de universiteit, een grappige post op sociale media of, ja, zelfs een opiniestuk, de vraag dringt zich op: is deze tekst geschreven door een mens of door jou?
11/04/2022 // By Vincent Ginis // De Tijd
Opinion piece: Kunstmatige intelligentie steelt en belooft ons creativiteit
We hebben allemaal de voorspellingen gehoord over hoe kunstmatige intelligentie banen gaat overnemen. Er wordt dan vaak gezegd dat de eerste banen die zullen verdwijnen de monotone, manuele taken zullen zijn die gemakkelijk kunnen worden geautomatiseerd. Maar wat als AI nu juist de cognitieve taken overneemt die veel creativiteit vereisen?
18/03/2022 // By Carmen Mazijn and Vincent Ginis // De Tijd
Opinion piece: Waarom de computer beter niet beslist
AI4Belgium en partners organiseren vandaag in het kader van de Europese AI Week verschillende seminaries en workshops waar onderzoekers, ethici, ondernemers en beleidsmakers de mogelijkheden en beperkingen van AI onder de loep nemen. Laat ons die focus gebruiken en vooral de moeilijke vragen niet uit de weg gaan: veel algoritmen worden uitgerold om heel ingewikkelde discussies te vermijden.